موسیقی درمانی
موسیقی درمانی به معنای استفاده از موسیقی در جهت کسب آرامش، بهبود سلامتی و درمان بیماریهاست.
موسیقی درمانی در پیشبرد آرامش، كاهش استرس و درمان افسردگی موثر است.
مطالعه بر روی بیمارانی كه به دلایل مختلف در بیمارستان بستری بودهاند، نشان داده است كه موسیقی درمانی به بیمارانی كه از اختلالات و مشكلات عاطفی و احساسی رنج میبرند، اجازه میدهد تا بتوانند تغییرات مثبت ذهنی و خلقی در خود ایجاد نموده و در عین حال توانایی حل مشكلات را بدست آورند.
موسیقی درمانی آنقدر کاربردی و تأثیرگذار است که میتواند به یک فرد درونگرا كمك کند که به شخصیتی برونگرا تبدیل شود.
موسیقی درمانی برای بیماران مبتلا به سكته مغزی نیز میتواند موثر واقع گردد.
وقتی اینگونه بیماران به موسیقیهای ریتمیك گوش میدهند، بطورهمزمان حركات عضلات آنها بیشتر و بهتر میگردد.
هرچه این حركات هماهنگتر شوند، مهارتهای حركتی آنها نیز به نوبه خود بهبود خواهد یافت و اگر موسیقی دارای ریتم آرام و دارای کیفیت آرامشبخش باشد، پاسخ آنها نیز رسیدن به آرامش روحی و جسمی خواهد بود.
افراد تحت درمان با موسیقی، با استفاده از راهنماییهای یك فرد متخصص که به آن موسیقی درمانگر میگویند، به موسیقیهای خاصی گوش میدهند.
موسیقی درمانگر سلیقه آنها را ارزیابی میکند و چندین موسیقی را به آنان پیشنهاد میدهد.
مثلا، ممکنست به یک فرد خجالتی موسیقی ملایمی را پیشنهاد دهد که باعث ایجاد دریافتهای مثبتی در آن فرد شود.
موسیقی درمانی حتی میتواند از قلب محافظت کند.
تحقیقات بر روی افرادی که دهه سی سالگی خود را میگذراندند، نشان داد وقتیکه این افراد به موسیقی مورد علاقه خود گوش میدهند جریان خون شان افزایش پیدا کرده و راحتتر انجام میگیرد.
در کل، موسیقی درمانی میتواند به افراد کمک کند تا آرامش بیشتری داشته باشند و در روابط اجتماعی خود با دیگران موفق تر عمل کنند.
موسیقی و درمان افسردگی
کاهش افسردگی با موسیقی درمانی امکانپذیر است.
طبق آمار جهانی منتشر شده، بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به افسردگی هستند و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۰، افسردگی بعنوان علت اصلی ناتوانی در دنیا مطرح شود.
تحقیقات نشان داده است موسیقی در درمان مشکلاتی مانند افسردگی، سرطان و… موثر است.
نتایج تحقیقات محققان آمریکایی نشان میدهد برخی موسیقی ها نه تنها باعث ایجاد شادی وکاهش افسردگی میشود بلکه سطح استرس و اضطراب را نیز به میزان بسیار زیادی پائین میآورد.
وقتی شما به موسیقی گوش میدهید یک پیام به مغز فرستاده شده و باعث ترشح هورمونی میشود که ایمنی بدن را افزایش میدهد و منجر به فعالسازی مغز میگردد.
با وجود اینکه موسیقی درمانی به اندازه داروهای شیمیایی در درمان افراد افسرده مؤثر است اما بهتر است برای نتیجهگیری بهتر در کنار استفاده از موسیقی از درمانهای متداول مانند روان درمانی نیز استفاده نمود.
امروزه در برخی از بیمارستانها از موسیقی درمانی برای کاهش روند افسردگی، ایجاد آرامش در بیماران، تسریع روند درمان، و نهایتا کاهش درد نیز استفاده میشود.
موسیقی درمانی اشکال مختلفی دارد که از آن جمله میتوان به گوش دادن به موسیقی، نواختن یک ساز موسیقی، آواز خواندن یا شرکت در گروههای موسیقایی اشاره نمود.